Τα Βότανα της Φύσης.

Σε ποιές παθήσεις μπορούν να φανούν χρήσιμα τα βότανα;

Τα φυτά που χρησιμοποιεί με επιτυ­χία η σύγχρονη βοτανοθεραπεία σε Ανατολή και Δύση, αριθμούν πια στις μέρες μας μερικές χιλιάδες. Στην πλειονότητά τους παραμένουν πα­ντελώς άγνωστα στο ευρύ κοινό, γιατί πολ­λά προέρχονται από μακρινές περιοχές του πλανήτη μας ή γιατί η χρήση τους απαιτεί γνώσεις, που μόνο οι ειδικοί διαθέτουν. 

 

Υπάρχουν όμως και αρκετά βότανα, τα οποία στην Ελλάδα διατηρούν εδώ και πολλούς αιώνες την αίγλη τους, με αποτέλεσμα οι περισσότε­ροι άνθρωποι να μην τα αντιμετωπί­ζουν με φόβο ή καχυποψία.

Τα ήπια κατά κανόνα δραστικότη­τας, αλλά και τελέσφορα γιατρικά από τα φαρμακεία των βουνών και των κάμπων, αποτελούν ιδανικά μέσα για την αντιμετώπιση εκείνων των μικρών ενοχλήσεων που μας ταλαιπωρούν και αν δεν τους δεί­ξουμε την απαιτούμενη προσοχή, μπορεί να εξελιχθούν ακόμα και σε σοβαρές καταστάσεις.

Για τις αμυχές και τα απλά εγκαύ­ματα, που συχνά όμως μολύνονται, για τις πεπτικές διαταραχές, οι οποί­ες δεν υποχωρούν εύκολα, για τον επίμονο βήχα και την φαρυγγίτιδα, ενάντια στο μόνιμο άγχος που μας καταδικάζει σε αϋπνία και μας εξα­ντλεί ψυχικά, για τους μυϊκούς πό­νους και τα επώδυνα τσιμπήματα των εντόμων, καθώς και για πολλά ακόμα προβλήματα που όλοι μας κάποτε αντιμετωπίζουμε, τα φαρ­μακευτικά φυτά προσφέρουν αξιό­πιστες και ασφαλείς λύσεις.

Το να διατηρείτε ένα φυτικό φαρ­μακείο πρώτων βοηθειών στο σπίτι σας είναι πράγμα εύκολο, αλλά και πολύ χρήσιμο, καθώς με ελάχιστο κόστος θα σας προσφέρει πολλές φορές ανακούφιση.

Για αρχή διαλέξτε διάφορα γνωστά βότανα. Φυλάξτε τα μακριά από την υγρασία και το ηλιακό φως, μέσα σ’ ένα σκουρόχρωμο κατά προτίμηση γυάλινο δοχείο. Προμηθευτείτε μι­κρή ποσότητα από το καθένα, αφού μετά από ένα περίπου χρόνο η δρα­στηριότητά τους μειώνεται σημα­ντικά και χρειάζονται αντικατάσταση.

Εκτός από τα βασικά αυτά βότανα, τις δυνάμεις των οποίων θα αξιοποι­είτε πίνοντας εγχύματα, κάνοντας γαργάρες και βάζοντας κομπρέσες, μπορείτε ακόμα να εξοπλίσετε το φυτικό σας φαρμακείο με μερικά δραστικά βάμματα και ορισμένες αλοιφές που σε ορισμένες περιπτώ­σεις μπορεί να αποδειχθούν σωτή­ριες.

Κολλήστε πάνω σε ένα δοχείο μια ετικέτα, στην οποία θα γράψετε τι περιέχει και σημειώσετε τον τρόπο χρήσης.

Για ιδανικά αποτελέσματα, τα βό­τανα που θα προμηθευτείτε καλό είναι να έχουν συλλεγεί όσο το δυνατόν πιο πρόσφατα, αλλά και να προέρχονται από βιολογικές καλλι­έργειες, για να είναι απαλλαγμένα από υπολείμματα επικίνδυνων φυ­τοφαρμάκων. Ένας τρόπος που θα σας επιτρέψει να είστε βέβαιοι για την άριστη ποιότητα των φυτών που χρησιμοποιείτε, είναι να τα καλ­λιεργείτε και να τα αποξηραίνετε μόνοι σας (στη σκιά πάντοτε και όχι στον ήλιο).

Μη φαντάζεστε ότι απαιτείται κάποια μεγάλη έκταση, μια γωνιά στον κήπο ή λίγες γλάστρες στο μπαλκόνι αρκούν για να έχετε όλο το χρόνο τις ποσότη­τες που σας χρειάζονται.

Η καλλιέργεια των βοτάνων για πολ­λούς είναι μια απασχόληση πολύ ευχά­ριστη, που συντελεί και στην καταπο­λέμηση του άγχους, μιας κατάστασης που θεωρείται από τους μεγαλύτε­ρους κινδύνους της υγεία μας. Ταυ­τόχρονα μας φέρνει σε στενή επαφή με τη φύση, η οποία γιατρεύει αργά, αλλά και σίγουρα τις αδυναμίες στο σώμα και την ανισορροπία στο πνεύμα του ανθρώπου. 

 

Ο κήπος της υγείας

Αλόη (Aloe vera): Αν πάθετε κάποιο ελαφρύ έγκαυμα ή σας τσιμπήσει ένα έντομο, κόψτε αμέσως ένα μικρό κομμάτι από τα σαρκώδη φύλλα της και απλώστε τον παχύρευστο χυμό της στο δέρμα.

Βαλεριάνα (Valeriana Of­ficinalis): Μουλιάστε για λίγες ώρες μια ρίζα της σε μια κού­πα κρύο νερό και πιείτε την σε περίπτωση έντονου άγχους ή υπερδιέγερσης.

Βασιλικός (Basilicum): Ένα έγχυμα από τα αρωματικά φύλλα του, τονώνει το στομάχι και περιορίζει το φούσκωμα.

Δεντρολίβανο (Rosmarinus Officinalis): Στα φύλλα του κρύβονται εξαιρετικές τονω­τικές και σπασμολυτικές ιδιό­τητες.

Θυμάρι (Thymus Vulgaris): Το αφέψημα του φυτού χρησιμοποι­είται ως αποχρεμπτικό σε περιπτώ­σεις κρυολογήματος με έντονο βήχα και σαν εφιδρωτικό για τον πυρετό.

Λεβάντα (Lavandula Officinalis): Τα άνθη της ως αφέψημα χρησιμο­ποιούνται πάρα πολύ σε πονοκεφά­λους, πονόδοντους, άγχος, ένταση, νευραλγίες, ημικρανίες, ζαλάδες. Αν βάλουμε κάτω από το μαξιλάρι μας λίγα αποξηραμένα άνθη λεβά­ντας, χαλαρώνουμε και κοιμόμαστε ήρεμα.

Μελισσόχορτο (Melissa Officnalis): Πιείτε ένα έγχυμα από ξερά ή χλωρά φύλλα του φυτού για να ανακουφίσετε την δυσπεψία, τους κολικούς του στομάχου, τον μετεω­ρισμό, τους πονοκεφάλους, την αϋ­πνία και το στρες. Μειώνει επίσης την αυξημένη αρτηριακή πίεση του αίματος, βοηθά την ομαλή λειτουρ­γία της εμμήνου ρύσεως.

Μέντα (Mentha Pipetita): Ανα­κουφίζει τον πόνο του στομάχου, είναι άριστο αντιεμετικό και βοη­θάει αυτούς που υποφέρουν από ναυτία και εμετούς.

Φασκόμηλο (Salvia Officinalis): Το αφέψημα του φασκόμηλου μειώνει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα και αποτελεί ιδανικό ρόφημα για διαβητικούς. Κάντε γαργάρες και στοματικές πλύσεις με έγχυμα των φύλλων του για τις φλεγμονές του στόματος και του λαιμού ή πιεί­τε το αν θέλετε για να σταματήσετε την υπερβολική εφίδρωση.

Όσο πιο έντονα λούζονται από τις ηλιακές ακτίνες τα παραπάνω φυτά, τόσο πιο μεγάλη θα είναι η περιεκτικότητά τους σε δραστικές ουσίες.

Να θυμάστε επίσης ότι η αλόη, η βαλεριάνα, ο βασιλικός, το μελισσόχορτο και η μέντα, θέλουν πάντα το χώμα τους να είναι νοτισμένο, αντίθετα τα υπόλοιπα προαναφερθέντα προτιμούν αραιά ποτίσματα.

 

Φυτικό φαρμακείο πρώτων βοηθειών

Βάμμα Άρνικας (Arnica Montag­na)

Ενδείξεις: Επουλώνει τις πληγές και τους τραυματισμούς. Για μυϊ­κούς πόνους και μώλωπες.

Βάμμα Εχινάκιας (Echinacea Au­gustifolia)

Ενδείξεις: Γρίπη, λοιμώ­ξεις του ανώτερου αναπνευστικού, κρυολογήματα, ενίσχυση της άμυ­νας του οργανισμού, ουλίτιδα και οδοντικά αποστήματα.

Βάμμα Καλέντουλας (Calendula Officilais)

Ενδείξεις: Πόνοι δυσμη­νόρροιας , συντελεί στην κανονικό­τητα στης εμμήνου ρύσης σε έφη­βες, αλλά και σε γυναίκες μεγάλης ηλικίας. Γαργάρες σε στοματικά έλκη. Για ουρολιθιάσεις και λιμώ­ξεις ουροποιητικού.

Βάμα Πασιφλόρας (Passiflora Incarnata)

Ενδείξεις: Επίμονη αϋ­πνία, γαστρεντερίτιδες, ελαφρά εγκαυματα, οιδήμτα, έλκη, δοθιή­νες, αιμορροΐδες, σκασμένο δέρμα.

Αλοιφή Καλέντουλας (Calendula Officilais)

Ενδείξεις: Εγκαύματα τσιμπήματα εντόμων, ερεθισμοί δέρματος, έκζεμα, τραύματα που επουλώνονται αργά.

Αλοιφή Άρνικας (Arnica Mon­tagna)

Ενδείξεις: Μώλωπες, μυϊκοί πόνοι, διαστρέμματα, ψύξη, οιδή­ματα, πρήξιμο.

 

Σούλη Σταθοπούλου

φαρμακοποιός

developed by b-codex - design by gofigure