Τα Βότανα της Φύσης.
Σε ποιές παθήσεις μπορούν να φανούν χρήσιμα τα βότανα;
Τα φυτά που χρησιμοποιεί με επιτυχία η σύγχρονη βοτανοθεραπεία σε Ανατολή και Δύση, αριθμούν πια στις μέρες μας μερικές χιλιάδες. Στην πλειονότητά τους παραμένουν παντελώς άγνωστα στο ευρύ κοινό, γιατί πολλά προέρχονται από μακρινές περιοχές του πλανήτη μας ή γιατί η χρήση τους απαιτεί γνώσεις, που μόνο οι ειδικοί διαθέτουν.
Υπάρχουν όμως και αρκετά βότανα, τα οποία στην Ελλάδα διατηρούν εδώ και πολλούς αιώνες την αίγλη τους, με αποτέλεσμα οι περισσότεροι άνθρωποι να μην τα αντιμετωπίζουν με φόβο ή καχυποψία.
Τα ήπια κατά κανόνα δραστικότητας, αλλά και τελέσφορα γιατρικά από τα φαρμακεία των βουνών και των κάμπων, αποτελούν ιδανικά μέσα για την αντιμετώπιση εκείνων των μικρών ενοχλήσεων που μας ταλαιπωρούν και αν δεν τους δείξουμε την απαιτούμενη προσοχή, μπορεί να εξελιχθούν ακόμα και σε σοβαρές καταστάσεις.
Για τις αμυχές και τα απλά εγκαύματα, που συχνά όμως μολύνονται, για τις πεπτικές διαταραχές, οι οποίες δεν υποχωρούν εύκολα, για τον επίμονο βήχα και την φαρυγγίτιδα, ενάντια στο μόνιμο άγχος που μας καταδικάζει σε αϋπνία και μας εξαντλεί ψυχικά, για τους μυϊκούς πόνους και τα επώδυνα τσιμπήματα των εντόμων, καθώς και για πολλά ακόμα προβλήματα που όλοι μας κάποτε αντιμετωπίζουμε, τα φαρμακευτικά φυτά προσφέρουν αξιόπιστες και ασφαλείς λύσεις.
Το να διατηρείτε ένα φυτικό φαρμακείο πρώτων βοηθειών στο σπίτι σας είναι πράγμα εύκολο, αλλά και πολύ χρήσιμο, καθώς με ελάχιστο κόστος θα σας προσφέρει πολλές φορές ανακούφιση.
Για αρχή διαλέξτε διάφορα γνωστά βότανα. Φυλάξτε τα μακριά από την υγρασία και το ηλιακό φως, μέσα σ’ ένα σκουρόχρωμο κατά προτίμηση γυάλινο δοχείο. Προμηθευτείτε μικρή ποσότητα από το καθένα, αφού μετά από ένα περίπου χρόνο η δραστηριότητά τους μειώνεται σημαντικά και χρειάζονται αντικατάσταση.
Εκτός από τα βασικά αυτά βότανα, τις δυνάμεις των οποίων θα αξιοποιείτε πίνοντας εγχύματα, κάνοντας γαργάρες και βάζοντας κομπρέσες, μπορείτε ακόμα να εξοπλίσετε το φυτικό σας φαρμακείο με μερικά δραστικά βάμματα και ορισμένες αλοιφές που σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να αποδειχθούν σωτήριες.
Κολλήστε πάνω σε ένα δοχείο μια ετικέτα, στην οποία θα γράψετε τι περιέχει και σημειώσετε τον τρόπο χρήσης.
Για ιδανικά αποτελέσματα, τα βότανα που θα προμηθευτείτε καλό είναι να έχουν συλλεγεί όσο το δυνατόν πιο πρόσφατα, αλλά και να προέρχονται από βιολογικές καλλιέργειες, για να είναι απαλλαγμένα από υπολείμματα επικίνδυνων φυτοφαρμάκων. Ένας τρόπος που θα σας επιτρέψει να είστε βέβαιοι για την άριστη ποιότητα των φυτών που χρησιμοποιείτε, είναι να τα καλλιεργείτε και να τα αποξηραίνετε μόνοι σας (στη σκιά πάντοτε και όχι στον ήλιο).
Μη φαντάζεστε ότι απαιτείται κάποια μεγάλη έκταση, μια γωνιά στον κήπο ή λίγες γλάστρες στο μπαλκόνι αρκούν για να έχετε όλο το χρόνο τις ποσότητες που σας χρειάζονται.
Η καλλιέργεια των βοτάνων για πολλούς είναι μια απασχόληση πολύ ευχάριστη, που συντελεί και στην καταπολέμηση του άγχους, μιας κατάστασης που θεωρείται από τους μεγαλύτερους κινδύνους της υγεία μας. Ταυτόχρονα μας φέρνει σε στενή επαφή με τη φύση, η οποία γιατρεύει αργά, αλλά και σίγουρα τις αδυναμίες στο σώμα και την ανισορροπία στο πνεύμα του ανθρώπου.
Ο κήπος της υγείας
Αλόη (Aloe vera): Αν πάθετε κάποιο ελαφρύ έγκαυμα ή σας τσιμπήσει ένα έντομο, κόψτε αμέσως ένα μικρό κομμάτι από τα σαρκώδη φύλλα της και απλώστε τον παχύρευστο χυμό της στο δέρμα.
Βαλεριάνα (Valeriana Officinalis): Μουλιάστε για λίγες ώρες μια ρίζα της σε μια κούπα κρύο νερό και πιείτε την σε περίπτωση έντονου άγχους ή υπερδιέγερσης.
Βασιλικός (Basilicum): Ένα έγχυμα από τα αρωματικά φύλλα του, τονώνει το στομάχι και περιορίζει το φούσκωμα.
Δεντρολίβανο (Rosmarinus Officinalis): Στα φύλλα του κρύβονται εξαιρετικές τονωτικές και σπασμολυτικές ιδιότητες.
Θυμάρι (Thymus Vulgaris): Το αφέψημα του φυτού χρησιμοποιείται ως αποχρεμπτικό σε περιπτώσεις κρυολογήματος με έντονο βήχα και σαν εφιδρωτικό για τον πυρετό.
Λεβάντα (Lavandula Officinalis): Τα άνθη της ως αφέψημα χρησιμοποιούνται πάρα πολύ σε πονοκεφάλους, πονόδοντους, άγχος, ένταση, νευραλγίες, ημικρανίες, ζαλάδες. Αν βάλουμε κάτω από το μαξιλάρι μας λίγα αποξηραμένα άνθη λεβάντας, χαλαρώνουμε και κοιμόμαστε ήρεμα.
Μελισσόχορτο (Melissa Officnalis): Πιείτε ένα έγχυμα από ξερά ή χλωρά φύλλα του φυτού για να ανακουφίσετε την δυσπεψία, τους κολικούς του στομάχου, τον μετεωρισμό, τους πονοκεφάλους, την αϋπνία και το στρες. Μειώνει επίσης την αυξημένη αρτηριακή πίεση του αίματος, βοηθά την ομαλή λειτουργία της εμμήνου ρύσεως.
Μέντα (Mentha Pipetita): Ανακουφίζει τον πόνο του στομάχου, είναι άριστο αντιεμετικό και βοηθάει αυτούς που υποφέρουν από ναυτία και εμετούς.
Φασκόμηλο (Salvia Officinalis): Το αφέψημα του φασκόμηλου μειώνει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα και αποτελεί ιδανικό ρόφημα για διαβητικούς. Κάντε γαργάρες και στοματικές πλύσεις με έγχυμα των φύλλων του για τις φλεγμονές του στόματος και του λαιμού ή πιείτε το αν θέλετε για να σταματήσετε την υπερβολική εφίδρωση.
Όσο πιο έντονα λούζονται από τις ηλιακές ακτίνες τα παραπάνω φυτά, τόσο πιο μεγάλη θα είναι η περιεκτικότητά τους σε δραστικές ουσίες.
Να θυμάστε επίσης ότι η αλόη, η βαλεριάνα, ο βασιλικός, το μελισσόχορτο και η μέντα, θέλουν πάντα το χώμα τους να είναι νοτισμένο, αντίθετα τα υπόλοιπα προαναφερθέντα προτιμούν αραιά ποτίσματα.
Φυτικό φαρμακείο πρώτων βοηθειών
Βάμμα Άρνικας (Arnica Montagna)
Ενδείξεις: Επουλώνει τις πληγές και τους τραυματισμούς. Για μυϊκούς πόνους και μώλωπες.
Βάμμα Εχινάκιας (Echinacea Augustifolia)
Ενδείξεις: Γρίπη, λοιμώξεις του ανώτερου αναπνευστικού, κρυολογήματα, ενίσχυση της άμυνας του οργανισμού, ουλίτιδα και οδοντικά αποστήματα.
Βάμμα Καλέντουλας (Calendula Officilais)
Ενδείξεις: Πόνοι δυσμηνόρροιας , συντελεί στην κανονικότητα στης εμμήνου ρύσης σε έφηβες, αλλά και σε γυναίκες μεγάλης ηλικίας. Γαργάρες σε στοματικά έλκη. Για ουρολιθιάσεις και λιμώξεις ουροποιητικού.
Βάμα Πασιφλόρας (Passiflora Incarnata)
Ενδείξεις: Επίμονη αϋπνία, γαστρεντερίτιδες, ελαφρά εγκαυματα, οιδήμτα, έλκη, δοθιήνες, αιμορροΐδες, σκασμένο δέρμα.
Αλοιφή Καλέντουλας (Calendula Officilais)
Ενδείξεις: Εγκαύματα τσιμπήματα εντόμων, ερεθισμοί δέρματος, έκζεμα, τραύματα που επουλώνονται αργά.
Αλοιφή Άρνικας (Arnica Montagna)
Ενδείξεις: Μώλωπες, μυϊκοί πόνοι, διαστρέμματα, ψύξη, οιδήματα, πρήξιμο.
Σούλη Σταθοπούλου
φαρμακοποιός